Zdrowe żywienie – wybór składników odżywczych

Mamy kilka prostych zasad zdrowego żywienia, które pomaga nam w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki ciała ludzkiego, nie jesteśmy w stanie bo zapomnieć, że zmieniając się nawyki żywieniowe, musimy to zrobić do końca życia. Do tych prostych zasad należy także czas w jakim spożywamy posiłki. Tutaj zdania są podzielone bo, kiedyś uważano, nawet mamy stare powiedzenie Śniadanie spożywaj jak cesarz, obiad jak koronowany władca a kolację jak żebrak. Stare śmieszne jakkolwiek oraz też ma sobie sporo prawdy. Teraz naukowcy uważają, ze musimy spożywać znacznie więcej posiłków jednak w mniejszej ilości. Na pewno jest ważne aby posiłki były w stosownych porach dnia, aby nie zaburzać regularności.

Teraz często w pracy pracownicy mają dłuższą przerwę żeby syty posiłek spożyć w pracy a nie wieczorem w mieszkaniu. Wzywają też, by pic sporo wody jest ona bowiem jednym z ważniejszych składników pokarmowych stworzonego przez nas organizmu. A jeżeli nie będziemy jej dostarczać to pozostanie pobrane z organizmu. Inne kompozycje są dla nas ważne bowiem dostarczają nam niezbędnych składników pożywnych, witamin oraz są zalążkiem energii. 

Kompozycje kaloryczne

Nie zapominajmy również o elementach odżywczych. Do znaczących ingrediencji pokarmowych kwalifikujemy białka, węglowodany, lipidy, składniki mineralne, witaminy. Białka oswobadzane w wyniku trawieniu aminokwasów, są niezbędnym składnikiem budulcowym naszego organizmu. Zawsze białko łączy się z cegiełkami. Węglowodany, jest to główne źródło energii, stworzonego przez nas organizmu a oczywiście pokrywają je zwłaszcza artykuły pochodzenia roślinnego. Cukry można dostarczać również, w inny sposób na przykład poprzez słodycze jednakowoż pamiętajmy, że to tylko puste kalorie. 

Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia)

Prócz zwyczajnych elementów kalorycznych, osoby chcące dbać o zdrowy styl życia oraz jedzenia powinny zainteresować się szałwią hiszpańską – znacznie więcej na temat tego oryginalnego składnika pokarmowego wolno przeczytać na domenie nasiona chia. 

Dlaczego warto wykorzystywać nasiona chia w codziennej diecie? Ponieważ:

  • obejmują nadzwyczaj znaczące ilości kwasów Omega-3 oraz Omega-6, które poprawiają pamięć i koncentrację
  • korzystna mieszanka kwasów zezwala efektywnie zapobiegać stanom depresyjnym
  • nasiona poprawiają wygląd cery, włosów i paznokci, na domiar tego znamiennie spowalniają proces starzenia
  • wzmacniają układ kostny
  • błonnik zawarty w nasionach poprawia metabolizm oraz reguluje pracę układu trawiennego
  • nasiona pomniejszają cholesterol 

Jak dostrzega się, nasiona chia to świetny dodatek do diety oraz codziennego stylu żywienia dla każdego człowieka.