Bycie zdrowym i utrzymanie prawidłowej masy ciała odnosi się w dużej mierze do wyboru żywności. Niektóre produkty mają naprawdę sporo kalorii pochodzących z tłuszczu i cukru , podczas gdy inne są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Możesz wykonywać proste podstawienia składników aby stworzyć zdrowe przepisy, które smakują i wyglądają wspaniale. Poprzez zastąpienie niektórych składników w posiłkach , będziesz w stanie zaspokoić swój apetyt i będziesz mógł schudnąć w tym samym czasie. Węglowodany złożone mają wiele korzyści dla zdrowia. Weźmy tutaj choćby pszenicę, czyli jeden z najlepszych źródeł węglowodanów złożonych, ulubionych deserów. Jeśli chcesz schudnąć i poprawić trawienie to powinieneś zawsze zdecydować się na pieczywo pełnoziarniste i makarony, ryż brązowy, krakersy.
Całe ziarna będą zawierać niezbędne składniki odżywcze . Szybkie substytuty tłuszczu mlecznego też są tutaj istotne do wyróżnienia. Lepiej wymienić pełno tłuszczowe mleko, jogurt i ser na te o niższej zawartości tłuszczu. Większość produktów mlecznych to produkty zdrowe, ale zawierają dużą ilość tłuszczu. Jeśli chcesz pozbyć się nadwagi lub zmniejszyć poziom cholesterolu spróbuj mieszania pełnotłustych i niskotłuszczowych wersji. Możesz jeść mrożone jogurty o niskiej zawartości tłuszczu lub takie też lody zamiast zwykłych lodów. Kup zwykły niskotłuszczowy lub beztłuszczowy jogurt zamiast śmietany. Zawsze należy usunąć skórę z kurczaka. Przy zakupie wołowiny lub wieprzowiny lepiej wybrać wędliny niż te wersje tłuste.